Saturday, April 2, 2011

Resepi: Laksam Mak Saya (Laksam Kedah)

Sape suka makan laksam? Ramai yg suka kan??? Selalunya yg jual kat pasar malam tu laksam kelantan kan? Kuah putih dan agak manis. Cik Wieda x berapa suka sangat. Tapi....kalau laksam Kuala Kedah or laksam yg my beloved mum yg buat.......perghhhhh........mau berpinggan2 cek tambah. hehe........cik wieda x la brp terror sgt lagi buat kuah laksam. Tapi...kalau kuah laksa....bereh!!!!! hehe...

Ni cik wieda nk bagi resepi laksam dan kuah laksam mak cik wieda :)

Bahan-bahan utk kuah:

- ikan kembung (di rebus)
- cili kering (rendam hingga kembang)
- sedikit cili padi kalau suka pedas
- bawang besar
- serai
- lengkuas
- santan
- bunga kantan
- daun kesum
- garam
- belacan
- asam gelugor
- air

****kisar cili kering,cili padi,bawang,serai dan lengkuas. Isi ikan & tulang d asingkan dan d kisar berasingan. Masukkan semua bahan kisar dlm periuk dan masukkan santan. Then, boleh lah masukkan bunga kantan, daun kesum, belacan, garam & asam keping. Biar hingga mendidih dan tutup api.

serai & lengkuas d potong dulu sebelum d kisar








 Bahan-bahan & cara2 buat laksam:

- tepung gandum (1 cawan)
- tepung beras (3 cawan)
- air suam

***bancuh tepung...x berapa pekat dan x berapa cair. panaskan periuk kukus atau kuali yg d letak air. Bila air dah mendidih, tuangkan bancuhan tepung td dalam tudung periuk. Ratakan...tutup sekejap. Bila tepung tadi dah mcm mengelembung maknanya laksam tu dah masak. So, boleh lah d angkat. Biar sejuk sikit baru gulung laksam. Boleh di potong bila nak makan nanti.


 
 

selamat mencuba ya kawan2 :)




2 comments:

  1. lengkap resepi tue..alhamdulillah aku pn dh mencuba sblm kawin..

    ReplyDelete
  2. Saya pun x suka laksam yg manis2 tu..ya Allah tgh pregnant ni...mana nak cari laksam kedah....plsssss

    ReplyDelete